مهندسی عمران یکی از شاخههای مهندسی است، که به طراحی، نگهداری و ساخت سازههای مصنوعی شامل جادهها، پلها، کانالها، سدها و ساختمانهامیپردازد. از لحاظ قدمت، مهندسی عمران پس از مهندسی جنگ، دومین نظام مهندسی بهشمار میآید و امروزه مهندسی عمران، حد واصل مهندسی نظامی و مهندسی غیرنظامی محسوب میگردد. مهندسی محیط زیست، مهندسی ژئوتکنیک، ژئوفیزیک، ژئودزی، مهندسی حمل و نقل، علوم زمین، علوم جوی، مهندسی قانونی، مهندسی شهری، مهندسی هیدرولیک، علم مواد، مهندسی سازههای دریایی، مدیریت سواحل، نقشهبرداری و مهندسی سازه از جمله زیرشاخههای مهندسی عمران هستند.
مجموعه مهندسی عمران یا رشته عمران یکی از رشته های پر اهمیت و جذاب در مجموعه رشته های آزمون سراسری است که داوطلب در گروه آزمایشی علوم ریاضی و فنی می تواند آن را انتخاب کند. پیشرفت سریع جوامع و نیازهای روز افزون آنها به انجام طرحهای مختلف عمرانی از یک طرف و رشد و توسعه علوم مختلف از طرف دیگر، ایجاب می نماید تا با یک برنامه ریزی صحیح و همه جانبه و پرورش استعدادهای جوان و نیز استفاده بهینه از ابزار و امکانات موجود در جامعه ، گامی بلند در جهت ترقی و تعالی جامعه برداشته شود.
این رشته قبلا به مهندسی راه و ساختمان موسوم بوده و به منظور تربیت مهندسان طراح ، محاسبه و اجرای پروژههای ساختمانی، صنعتی ، راهسازی و تاسیسات آبی و نظارت بر حسن اجرای طرحهای عمرانی در زمینههای فوق و همچنین همکاری با مهندسان مشاور یا محاسبه در زمینههای یاد شده ، به وجود آمده است.
قسمت عمده دروس این رشته را مجموعه متنوعی از دروس نظری و پروژههای طراحی تشکیل میدهد و کنار آنها تعدادی دروس آزمایشگاهی و کارگاهی و نیز دو دوره کارآموزی در طی دو تابستان پیشبینی شده است.
دروس پایه و عمومی
مانند همه رشته های مهندسی، ریاضیات عمومی ۱ و ۲، معادلات دیفرانسیل، آمار مهندسی، فیزیک عمومی ۱ و آزمایشگاه
دروس اختصاصی (برای هر گرایش برخی دروس اختصاصی انتخاب خواهد شد)
نقشه برداری، استاتیک، مقاومت مصالح ۱و۲، نحلیل سازه ۱ و۲، طرح هندسی راه، طرح روسازی راه، مهندسی ترافیک، مهندسی آب و فاصلاب، مهندسی هیدرولیک، مکانیک سیالات، سازه های آبی، فولاد۱ و ۲، بتن ۱ و ۲، متره و براورد
کاربرد و زیر شاخه ها
هدف از این رشته تربیت نیروهای متخصصی است که بتوانند در پروژههای مختلف عمرانی در زمینههای ساختمانسازی، راهسازی، پلسازی، برجسازی، سازهها و بناهای آبی، جمعآوری و دفع فاضلاب و غیره مسوولیت طراحی، محاسبه، اجرا و نظارت بر اجرا را بر عهده گیرند. مهندسی عمران از جمله رشتههایی است که بیانگر کاربرد علم در ایجاد سازندگی و عمران است. یعنی هرچیزی که به آبادی یک کشور باز میگردد، مانند: سد، فرودگاه، جاده، برج، تونل، دکل های مخابراتی، ساختمانهای مقاوم در برابر زمینلرزه، سیل و آتش و نیروگاههای برق و مصالح سبک، ارزان و با کیفیت مناسب برای ساخت و ساز، در حیطه کار مهندس عمران قرار میگیرد. برای آغاز تمامی پروژههای عمرانی به یک مهندس کارآمد عمران نیاز داریم تا علاوه بر رعایت جنبههای فنی و اجرایی، اقتصادی نیز عمل کند. چون اقتصادی بودن یک اصل در مهندسی عمران است.
در ایران این رشته در سطح کارشناسی دارای سه گرایش عمران-عمران، عمران-نقشهبرداری و عمران-آب و در بعضی دانشگاه ها گرایش های عمران-سازه، عمران-خاک و عمران-راه در سطح کارشناسی به آن اضافه می شود.
اشتغال در مهندسی عمران در ایران و جهان
شاید برایتان جالب باشد بدانید رشته مهندسی عمران اولین رشته دانشگاهی در ایران است. همچنان بعد از گذشت نزدیک به ۸۰ سال، ایران همچنان در راه سازندگی مسیری طولانی پیش رو دارد. پروژه های نفتی، راه های ارتباطی، نیروگاه ها، سدها، و سازه های شهری، آینده ی روشنی برای این رشته ترسیم می کنند اما این نکته قابل توجه است که پروژه های عمرانی هزینه احداث بالایی دارند لذا تداوم و رونق بازار کار در این رشته تا حد زیادی مبتنی بر رونق اقتصادی کشور و تزریق بودجه به این پروژه ها میباشد و در سال های اخیر افت چشمگیری در کارهای عمرانی مشاهده میشود، اما این به معنای کمبود فرصت در این رشته نیست. این رشته در کشور های در حال توسعه بسیار مورد توجه است، در حالی که کشورهای توسعه یافته نیاز کمتری به این رشته داشته و در حال حاضر در حال مدیریت و بهسازی زیرساخت های موجود هستند.
با توجه به سیاستهای عمرانی و سرمایهگذاریهای دولت برای ایجاد ساختمانها، راهها، پلها، سدها، نیروگاههای هستهای و حرارتی ، رفع نیازهای عمرانی در زمینه مسکن و تاسیسات آبی جهت تامین آب آشامیدنی شهرها و روستاها همچنین بازسازی مناطق جنگزده اهمیت این رشته مشخص میشود. فارغالتحصیلان این رشته میتوانند در وزارتخانهها (نظیر وزارتخانههای راه و ترابری مسکن و شهرسازی و نیرو) و شرکتهای دولتی و شرکتهای خصوصی و مهندسان مشاور به کارهای طراحی ، محاسبه و اجرا بپردازند. در شرایط حاضر فارغالتحصیلان این رشته میتوانند در دورههای مختلف کارشناسی ارشد سازه (آنالیز و طرح سازهها) ، خاک و پی (مطالعه مسائل مربوط به رفتار خاکها و محاسبات پیها) ، راه و ترابری (طرح راهها و شبکه ترابری) ، سازههای آبی (طراحی سازههای هیدرولیکی و مسائل آبی دیگر در ارتباط با سدها) در داخل کشور ادامه تحصیل دهند.
توانایی های مهندس عمران:
نویسنده : مهندس رادمان افشار
قبولی این رشته در دانشگاه ها به زودی منتشر خواهد شد.
اگر به دنبال یافتن مشاور خوب هستید؛ آن را به ما بسپارید. ما تضمین می کنیم بهترین مشاورین غیر حضوری را در اختیار شما قرار دهیم. |
کنکور سراسری رشته ریاضی با توجه به این که در سالیان گذشته کنکور سراسری برای دو گروه نظام جدید و…
با شروع کرونا و آموزش مجازی، تعداد زیادی از دانش آموزان و معلمان مجبور به استفاده از برنامه هایی مانند…
دفترچه انتخاب رشته کنکور سراسری منتشر گردیده است برای دانلود دفترچه رشته خود از لینک های زیر استفاده کنید. دانلود…
شهریه دانشگاه های پردیس خودگردان ۱۴۰۰-۱۴۰۱ برخی از دانشگاه های سراسری برای تامین هزینه های مالی خود پردیس های خودگردان…
لیست رشته های بدون کنکور ۹۹ براساس اطلاعیه سازمان سنجش تغییر یافت! (جدید) نکته مهم این است که در سال…
سوالات و پاسخ اولیه سازمان سنجش کنکور ۱۳۹۹ رو از کلاسند دانلود کنید. دانلود سوالات کنکور سراسری ۱۳۹۹ سوالات کنکور…